Verksamhetsberättelse för S:t Tomas Kammarkörs förening, Vällingby, verksamhetsåret 2023-2024
Styrelsen:
Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av Per Alvfors, ordförande; Kerstin Gustafsson, kassör; Alex Lindberg, ledamot samt Finn Dunås, sekreterare. Alex Lindberg avgick ur styrelsen vid årsskiftet i och med att hon slutade i kören.
Styrelsen har under verksamhetsåret haft 5 protokollförda sammanträden och ett antal inofficiella möten.
Köråret 2023-2024:
Köråret inleddes 6 september med övning i samlingssalen, och vi repeterade Rossinis ”Petite messe solenelle”, som vi ju också framfört förra året, men då inte på ”hemmaplan”. Kördagen, lördagen 9 september, ägnades också huvudsakligen åt detta verk. Vi avslutade med en fest på Björnidegränd, i lokalen som koristerna Sören och Kicki har tillgång till.
Höstens första konsert var just Rossini-mässan, som vi framförde söndagen
8 oktober tillsammans med Agnes Auer Frandell, sopran; Katariina Holma, alt; Mattias Gunnari, tenor; Tobias Bennsten, bas; Johan Ullén, piano samt Crescenzo Grifone, harmonium.
Vi tog oss därefter an ”Missa pro defunctis” av Niccolò Jommelli. Vi behövde också öva på det vi skulle framföra vid den årliga minneskonserten. En av onsdagsövningarna (18/10) behövde ställas in då Francesco blivit sjuk. Det var också den planerade dagen för årsmötet, som därför behövde skjutas på till onsdagen därpå. Söndagen 5/11 deltog kören vid högmässan och sedan på eftermiddagen vid minneskonserten. Inför Jommelli-konserten ordnade Francesco en extrarepetition torsdagen 9/11. Konserten hölls sedan söndagen 19/11, och då medverkade även S:t Tomas Instrumentalensemble; Sabina Bisholt, sopran; Amie Foon, alt; David Bergman, tenor; samt Ove Pettersson, bas.
Efter minneskonserten övade vi inför första advent samt till trettondags-konserten. När Francesco var sjuk 22/11 kunde kören ändå träffas och öva på programmet till adventskonserterna under ledning av koristen Gerd Mellström. Första advent, 3 december, höll vi två konserter.
På Luciadagens förmiddag gav delar av kören traditionsenligt två korta konserter på äldreboendet Koppargården.
Fem morgonpigga körsångare, samt Francesco, deltog vid julottan.
Vid Trettondagskonserten framförde vi tillsammans med S:t Tomas Instrumentalensemble Ivar Widéens Juloratorium, men även andra julsånger. Koristen Martin Weyler välkomnade sedan hela kören hem till sig för en körfest! Tack Martin!
När vårsäsongen inleddes 17 januari övade vi på John Rutters ”Mass of the children”, som sedan framfördes tillsammans med andra körer, solister och musiker i Storkyrkan lördagen 3 februari under ledning av John Rutter själv.
Efter det fina mötet med John Rutters musik tog vi oss an ”Tota pulchra es Maria”, nyskriven musik av Francesco. Vi framförde stycket tillsammans med Magdalena Ljunggren (recitation) och Crecenzo Grifone (orgel), söndagen 17 mars.
På långfredagskonserten 29 mars framförde vi ännu en gång Jommellis mässa, med samma sättning som i höstas förutom att Mattias Gunnari nu var tenorsolist.
Vår kör var en av flera utvalda kyrkokörer som under ledning av Karin Skogsberg gav en konsert i S:t Jacobs kyrka lördagen 13 april, med anledning av att Stockholms stifts kyrkosångsförbund fyllde 90 år. Huvudnumret var Lars-Eriks Larssons ”Förklädd gud” tillsammans med S:t Tomas symfoniorkester, Agnes Auer (sopran), Arvid Eriksson (baryton) och Anders F Lindberg (recitatör). Ytterligare fyra körstycken framfördes, varav ett var ett uruppförande av Agneta Skölds ”Herren är min herde”.
Onsdagen 8 maj samlades kören i Viking Lines terminal på Stadsgården för färden till Åbo, och dagen därpå sedan vidare med tåg till Jyveskylä. Koristen Minna Teriö hade planerat väl, och programmet innehöll två konserter tillsammans med den lokala vokalensemblen ”Lux Auribus”, på torsdagen i Jyveskylä och på fredagen i Petäjävesi. Vi framförde ”Förklädd gud” i en version med orgelkomp. Vi sjöng på svenska, men med recitation på finska, vilket sångarna i Lux Auribus var tacksamma för, eftersom de då förstod den svenska texten bättre. Utöver huvudnumret sjöng vi och Lux Auribus var för sig, och vi fastnade för deras ”Suvivirsi”, i arrangemang av Merzi Rajala, en omarbetning av ”Den blomstertid nu kommer”. Vi sjöng klassiska svenska körstycken, samt ”Herren är min herde”, som vi tagit med oss från konserten i april. Resan bjöd på många trevligheter där studiebesöket i Petäjävesis gamla kyrka kanske var det mest minnesvärda. Kyrkan är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Jyveskylä var den världsberömde arkitekten och formgivaren Alvar Aaltos hemstad, och vi kunde besöka ett fint museum över honom på den lediga lördagen innan vi anträdde resan tillbaka till Stockholm på eftermiddagen. Kören är tacksam för det bidrag som vi fick från församlingen som möjliggjorde denna lyckade turné!
Terminen avslutades som brukligt med ”Afton i trädgården”, 12 juni. Vi framförde då Lars-Erik Larssons ”Förklädd gud” tillsammans med S:t Tomas symfoniorkester, men även ”Sakta vi gå genom stan” (Musik: Fred Ahlert, Svensk text: Beppe Wolgers, Arr: Linda Alexandersson).
Ett fint intensivt körår var till ända! Tänk vad mycket härlig musik i olika sammanhang som vi fått vara med att skapa!
Några andra saker som kan vara värda att notera:
Under våren fick vi lära känna praktikanten Marcus Hugosson vid körövningarna. Han ledde ofta uppsjungningar och delar av repetitionerna.
Under året deltog vi också vid ett antal högmässor.
Utöver webbplats https://stkk.se/ och Facebookkonto har vi nu också ett konto på Instagram.
Under våren initierades en diskussion om körens arbetssätt och vilka förväntningar korister och körledare har. I diskussion med Francesco har ett underlag tagits fram av styrelsen, som efter ytterligare bearbetning ska göras tillgänglig för alla.
Inför starten av verksamhetsåret 2024-2025 annonserade vi en öppen körrepetition 11 september, med fysiska affischer, i våra egna digitala kanaler samt i Facebookgruppen ”Körsång i Stockholm”.